Fiscaalrechtelijke aspecten en de rol van de opsporingsinstanties bij de aanpak van faillissementsfraude
Donderdag 6 februari 2025
Programma
Tijdens deze bijeenkomst komen de relevante fiscale aspecten bij faillissementsfraude aan bod. Daarbij wordt een kijkje gegeven in de keuken van de Belastingdienst en zal wordt ingegaan op de rol en het belang van de fiscus bij de bestrijding van faillissementsfraude alsmede de rol van de FIOD. In principe heeft de Belastingdienst geen directe betrokkenheid bij de strafrechtelijke bestrijding van faillissementsfraude.
Dat is anders waar het gaat om de civiel-en fiscaalrechtelijke aanpak. Tijdens deze bijeenkomst zal dan ook nader worden beschouwd welke activiteiten de Belastingdienst in dat kaderonderneemt met betrekking tot faillissementsfraude. Denk hierbij aan de mogelijkheden van de Belastingdienst tot het instellen van een onderzoek naar mogelijke malversaties.
Aan bod komt over welke informatie de Belastingdienst beschikt, maar ook wie wat doet binnen deze dienst en waar aanspreekpunten te vinden zijn. In het verlengde daarvan wordt de samenwerking tussen fiscus en de andere stakeholders behandeld.
Vervolgens wordt ingegaan op de rol van de FIOD bij faillissementsfraude, meer in het bijzonder die van de Coördinatiegroep Faillissementsfraude en het Centraal Meldpunt Faillissementsfraude.
Voorbereiding
De ervaring leert dat de cursus ongeveer 4-6 uur voorbereidingstijd vergt.
Deelnemers ontvangen een aantal weken voorafgaand aan iedere bijeenkomst een syllabus met relevante literatuur, wetgeving en jurisprudentie.
Van de deelnemers wordt verwacht dat zij dit materiaal bestuderen en de bijeenkomsten schriftelijk voorbereiden. Deze voorbereiding bestaat uit het beantwoorden van voorafgaand aan de bijeenkomst – verstrekte opdrachten die worden behandeld. Het doel van een dergelijke intensieve voorbereiding is het optimaliseren van het rendement van de cursus.
Certificaat
Na afloop van de cursus wordt een certificaat uitgereikt aan de deelnemers die de cursus hebben bijgewoond en de opdracht voldoende hebben gemaakt.
Er wordt naar gestreefd dat bij de cursus vertegenwoordigers vanuit alle stakeholders deelnemen aan
Kosten
Cursusprijs: € 799,- excl. BTW
* Is er vanuit uw organisatie interesse in deelname van meerdere personen aan de opleiding? Neem dan contact met ons op om een gunstige combi-deal af te sluiten.
** Aanmelden als abonnee van Kennisplatform Insolventiefraude kan kosteloos via onze website.
Voornoemde prijs is inclusief:
- Deelname aan de cursus;
- Cursusmateriaal;
- Beoordeling van de opdracht;
- Logistiek (zaal en catering, danwel webinar indien onderwijs op locatie niet mogelijk blijkt vanwege Covid-19 maatregelen);
- Certificaat van deelname.
Extra informatie:
Locatie
De Specialisatieopleiding wordt gehouden in ‘Space to Create‘ Stationsplein 90, 35 11 ED Utrecht. Dit is op loopafstand van het Centraal Station en diverse parkeergarages.
Tijden
De bijeenkomst duurt van 9.30 – 17.00 uur.
Gedurende de dag vindt in de ochtend (11.00 – 11.15 uur) en middag een (15.15 – 15.30 uur) koffiepauze plaats. Tijdens de lunchpauze (12.45 – 13.45 uur) worden belegde broodjes geserveerd.
Permanente Opleiding
In het kader van de Permanente Opleiding van de NOvA zijn aan deze bijeenkomst 6 opleidingspunten toegekend.
Docenten
- Mr. Vanessa Huygen van Dyck-Jagersma, advocaat-partner bij HuygenLammers Advocaten;
- Mr. Jasper Graaff, Corporate Dienst Vaktechniek Belastingdienst, voorzitter Kennisgroep Invordering en civiel recht;
- Mr. drs J. Timmer, FIOD Vakgroepcoördinator Opsporing, bevoegd functionaris WPG.
Doelgroep
- Advocaten
- Curatoren
- Leden van het Openbaar Ministerie
- Leden van de zittende magistratuur
- Rechter-commissarissen
- Leden van toezicht- en opsporingsinstanties, waaronder de Politie en FIOD
- Medewerkers van de Belastingdienst
- Medewerkers (van bijzonder beheer afdelingen) bij banken
- Bedrijfsjuristen
- Fiscalisten
- Medewerkers van de Kamer van Koophandel
- Medewerkers van het UWV
- Notarissen
De organisatie behoudt zich het recht voor om de inschrijving aan de opleiding voor dit jaar te sluiten, teneinde de groep deelnemers te beperken om de interactie te optimalsiseren.