Internationale verhaalsmogelijkheden & asset tracing bij faillissementsfraude
Donderdag 7 maart 2024
Programma
Tijdens deze bijeenkomst staan de internationale verhaalsmogelijkheden in geval van faillissementsfraude centraal. Allereerst worden de civielrechtelijke mogelijkheden van (het vinden van) verhaal voor aansprakelijkheidsvorderingen op de fraudeur (asset tracing en asset recovery). Het is immers de taak van de curator om optimaal van zijn mogelijkheden gebruik te maken.
Tijdens het tweede deel van de bijeenkomst komen de (internationale) verhaalsmogelijkheden van het Openbaar Ministerie aan bod.
Afgesloten wordt met de internationale bevoegdheden van de curator, zowel binnen de faillissementsverordening als daarbuiten.
Voorbereiding
De ervaring leert dat de cursus ongeveer 4-6 uur voorbereidingstijd vergt.
Deelnemers ontvangen een aantal weken voorafgaand aan iedere bijeenkomst een syllabus met relevante literatuur, wetgeving en jurisprudentie.
Van de deelnemers wordt verwacht dat zij dit materiaal bestuderen en de bijeenkomsten schriftelijk voorbereiden. Deze voorbereiding bestaat uit het beantwoorden van voorafgaand aan de bijeenkomst – verstrekte opdrachten die worden behandeld. Het doel van een dergelijke intensieve voorbereiding is het optimaliseren van het rendement van de cursus.
Certificaat
Na afloop van de cursus wordt een certificaat uitgereikt aan de deelnemers die de cursus hebben bijgewoond en de opdracht voldoende hebben gemaakt.
Er wordt naar gestreefd dat bij de cursus vertegenwoordigers vanuit alle stakeholders deelnemen aan de opleiding. Dit om het delen van informatie en kennis zoveel mogelijk te optimaliseren.
Kosten
Cursusprijs: € 799,- excl. BTW
* Is er vanuit uw organisatie interesse in deelname van meerdere personen aan de opleiding? Neem dan contact met ons op om een gunstige combi-deal af te sluiten.
** Aanmelden als abonnee van Kennisplatform Insolventiefraude kan kosteloos via onze website.
Voornoemde prijs is inclusief:
- Deelname aan de cursus;
- Cursusmateriaal;
- Beoordeling van de opdracht;
- Logistiek (zaal en catering);
- Certificaat van deelname.
Extra informatie:
Locatie
De Specialisatieopleiding wordt gehouden in ‘Space to Create‘ Stationsplein 90, 35 11 ED Utrecht. Dit is op loopafstand van het Centraal Station en diverse parkeergarages.
Tijden
De bijeenkomst duurt van 9.30 – 17.00 uur.
Gedurende de dag vindt in de ochtend (11.00 – 11.15 uur) en middag een (15.15 – 15.30 uur) koffiepauze plaats. Tijdens de lunchpauze (12.45 – 13.45 uur) worden belegde broodjes geserveerd.
Permanente Opleiding
In het kader van de Permanente Opleiding van de NOvA zijn aan deze bijeenkomst 6 opleidingspunten toegekend.
Docenten
- Mr Jeroen Hennekam, Internationaal strafrechtelijk juridisch adviseur Functioneel Parket Amsterdam.
- Prof. mr. Cathalijne van der Plas, Partner bij JahaeRaymakers, hoogleraar Internationaal Privaatrecht aan de Universiteit Leiden, Fellow van The International Academy of Financial Crime Litigators en Co-chair van de Asset Recovery Kamer van het IFFC;
- Prof. mr. dr. Michael Veder, hoogleraar Burgerlijk recht (Insolventierecht), verbonden aan het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht (OO&R) van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit. Hij is tevens adviseur van het Amsterdamse advocatenkantoor RESOR N.V. Daarnaast adviseert hij als Technical Assistance Advisor het IMF op het terrein van het insolventierecht. Hij is lid van de Expert Group on cross-border insolvency die de Europese Commissie adviseert over de herziening van de Europese Insolventieverordening.
Doelgroep
- Advocaten
- Curatoren
- Leden van het Openbaar Ministerie
- Leden van de zittende magistratuur
- Rechter-commissarissen
- Leden van toezicht- en opsporingsinstanties, waaronder de Politie en FIOD
- Medewerkers van de Belastingdienst
- Medewerkers (van bijzonder beheer afdelingen) bij banken
- Bedrijfsjuristen
- Fiscalisten
- Medewerkers van de Kamer van Koophandel
- Medewerkers van het UWV
- Notarissen
De organisatie behoudt zich het recht voor om de inschrijving aan de opleiding voor dit jaar te sluiten, teneinde de groep deelnemers te beperken om de interactie te optimalsiseren.